Ga je wijn kopen, dan is de kans groot dat je in de zomer een andere keuze maakt dan in de winter. Is dat bij jou ook het geval, misschien zelfs zonder dat je het door hebt gehad? Of heb je een favoriet die je gewoon het hele jaar door het liefst drinkt? Hoe komt het eigenlijk dat we bij een zomers wijntje aan iets anders denken dan bij wijn in de winter het geval is?

Waar denk jij aan bij de zomer?

Als je het woord ‘zomer’ hoort, waar denk jij dan aan? Aan de zon, waarschijnlijk, en aan hoge temperaturen. Aan het strand misschien, of dat nu in Nederland of ergens in het buitenland is. Aan een zonnig terras, waar je tot in de late uurtjes gezellig met een hapje en een drankje op te vinden bent. Aan je eigen tuin, waar je tot nadat het donker is geworden buiten kunt zitten zonder het koud te krijgen. 

Dit zijn de associaties die de meeste mensen hebben bij de zomer. Als je wat specifieker kijkt, en vraagt aan welk soort eten en drinken zij denken, komen er meestal ook vrij specifieke antwoorden. De meeste mensen zullen niet snel een stamppot of andere warme, rijke gerechten noemen als zij aan de zomer denken. Iets lichts, een lekkere salade of pasta met veel groenten past hier beter bij. Een lekker visje wordt misschien genoemd, zeker zo op een terras, maar ook vlees wordt volop gegeten in de zomer, niet zelden bereid op de BBQ.

De wijn die bij de sfeer, temperatuur en gerechten past

Aan welke wijn je denkt bij de zomer, hangt van veel dingen af. Ben je een echte zonaanbidder, en kan het je niet warm genoeg zijn? Dan is de kans groot dat je direct denkt aan een koele witte wijn, om je dorst te lessen en wat verkoeling te bieden. Bij gezellig een drankje op een zonnig terras past deze witte wijn ook prima, net als een fruitige rose wijn. En eet je in de zomer graag vis? Dan komt die witte wijn ook goed van pas!

Het kan echter ook goed zo zijn dat jouw favoriete zomerse wijn juist een rode is. Zeker wanneer je graag vlees eet, en in de zomer regelmatig de BBQ tevoorschijn haalt, is de kans groot dat rood je voorkeur heeft. Rode wijn smaakt namelijk prima bij vlees, zeker bij de stevige soorten die we graag op de BBQ bereiden. Zo zie je maar weer dat jouw favoriete zomerse wijn vooral afhangt van hoe jij je zonnige dagen het liefst doorbrengt.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen