Het balkon is een uitgelezen plekje om tot rust te komen. Toch laten we balkons maar wat vaak links liggen. Het is een soort rommelhok, waar we niet graag zitten. Dat kan anders! Met de juiste balkoninrichting én tijdsbesteding op je balkon, maak je er een ideaal plekje van om plaats te nemen.

Van koffie tot diner: ontspannen op je balkon

We beginnen met de belangrijkste tip: maak er een gewoonte van om vaak op je balkon te gaan zitten. Je kunt natuurlijk eerst de stap zetten om er iets fraais van te maken, maar vervolgens is het nog essentiëler dat je er ook vaak te vinden bent. Kies daarom voor leuke momentjes op je balkon! Begin er het liefst al je dag, met een goede kop koffie. Luister naar de vogels, voel de zon op je gezicht en start je dag geheel ontspannen. Waar je normaliter je Nespresso binnen drinkt, kan dat dus net zo goed in de buitenlucht. Ook je lunch en diner kun je op je balkon eten. Als dit eenmaal in je systeem zit, wil je eigenlijk niet meer anders.

Zithoek inrichten

Om van die momentjes buiten te genieten, is het natuurlijk wel belangrijk dat de zithoek er komt. Besteed hier dan ook zeker de nodige aandacht aan. Je hebt maar beperkte ruimte op een balkon: dit vormt een uitdaging. Maar een klein tafeltje met twee stoeltjes kun je waarschijnlijk wel kwijt in de hoek. Of denk juist aan een palletbank, die je in de hoek inbouwt. Dat is meteen een tof DIY project. Meer opties, bij een wat groter balkon? Een langer bankje kun je wellicht ook tegen de muur of reling plaatsen. Kussentjes erbij, en genieten maar.

Planten op je balkon

Het is natuurlijk wel zo prettig om tussen het groen te kunnen zitten op je balkon. Denk er daarom aan om planten neer te zetten. Plaats bloempotten met groen op de grond of op het tafeltje. Nog wel handiger en tevens ruimtebesparend: kies voor hangplanten. Die kun je kwijt aan de balkonreling of aan de muur. Zo heb je trouwens direct nog een reden om dagelijks even wat tijd door te brengen op je balkon: je moet de planten water geven.

Moestuin of kruidentuin

Wat je nog meer kunt doen met je balkon? Maak er een kleine moestuin of een kruidentuin van. Zeker als je een zonnig balkon op het noorden hebt, werkt dit goed. Je kunt er natuurlijk geen volledige groentetuin kwijt, maar wel wat kleine plantjes. Zo groeien tomatenplanten vrij eenvoudig. Of kweek je eigen kruiden: tijm, munt en basilicum bijvoorbeeld. Dat is nog eens een leuke hobby.

Verlichting op het balkon

We sluiten af met een lichtplan. Als je namelijk voor verlichting op het balkon zorgt, kun je er ook ’s avonds nog heerlijk vertoeven. Een leuke lichtslinger kun je kwijt aan de reling. En zet een windlicht op het tafeltje – voor een gezellige uitstraling.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen