Bij een grote tuinverbouwing of de aanleg van een nieuwe tuin gaat onze aandacht vaak naar de achtertuin, maar de voortuin is natuurlijk ook belangrijk. Het is het eerste wat voorbijgangers en bezoekers zien zodra ze je komen bezoeken. We nemen je graag mee in verschillende voortuin ideeën met handige tips. Lees snel verder. 

Het inrichten van je voortuin

De voortuin is het visitekaartje van je woning en het ontwerp van je voortuin kan wat uitdagender zijn dan het ontwerp van je achtertuin. Dit komt voornamelijk doordat de voortuin vaak een stuk kleiner is dan de achtertuin waardoor je wat moet puzzelen. Laten we een aantal mogelijkheden voor je op een rij zetten: 

  • Je wilt natuurlijk niet de natuurlijke lichtinval beperken door een hoge schutting te plaatsen in een voortuin. Om toch een afscheiding te creëren met de straat kun je een lage schutting zoals een muurtje, hekwerk of heg plaatsen. Dit gaat ook niet ten koste van de ruimte. 
  • Leg een looppad aan van de straat naar je voordeur. Je kunt kiezen uit staptegels, een stenen pad of bijvoorbeeld in grindpad.
  • Niet iedere achtertuin heeft veel zon. Staat de zon in de ochtend of avond in je voortuin? Plaats dan ook een zitje in je voortuin. Plaats bijvoorbeeld een leuk bankje zodat je de dag goed kunt beginnen met een kop koffie of thee of de dag kunt afsluiten met een boek en glas wijn. 
  • Heb je heel veel ruimte beschikbaar? Plaats dan een oprit, zo hoef je je nooit zorgen te maken over een parkeerplek. 

Een oase van groen

Natuurlijk is geen enkele tuin compleet zonder groene planten, ook niet onze voortuin. Maak een combinatie van groene planten en kleurrijke bloemen. Houdt ook rekening met het aantal zonuren in je voortuin en het vochtgehalte van de planten? Niet iedere plant kan namelijk voortdurend in de zon staan, het zou zonde zijn als je planten verbranden. Plaats een plant die niet goed tegen vocht kan ook niet in een vochtige omgeving, anders kan deze gaan rotte. 

Voortuintrend 2024

Dé trend van dit moment: moderne voortuinen. Een moderne tuin kenmerkt zich door strakke lijnen, neutrale kleuren en het gebruik van materialen die weinig onderhoud vereisen. Bij deze trend staat symmetrie centraal. 

Je voortuin onderhouden 

Zodra je voortuin gereed is, is het natuurlijk zaak om deze te onderhouden. Anders kan onkruid bijvoorbeeld je hele tuin overnemen. Ook moeten bepaalde planten en struiken eenmaal per jaar worden gesnoeid. Heb je niet zo’n groene vingers? Kies dan voor een stenen voortuin met bijvoorbeeld grote, vaste plantenbakken. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen