We weten allemaal dat we kalm moeten blijven in stressvolle situaties, maar het kan moeilijk zijn om dat in de praktijk te brengen. We hebben misschien wel een idee van wat we moeten doen, maar als we met een stressvolle situatie geconfronteerd worden, reageert ons lichaam voordat onze hersenen tijd hebben om over de beste handelwijze na te denken. Op die momenten is het van cruciaal belang om een stap terug te doen en jezelf wat ruimte te geven van de stressor. Hier zijn vijf manieren waarop je precies dat kunt doen

1) Haal diep adem

Als je onder druk staat of je in paniek voelt, is het belangrijk diep en langzaam te ademen, want dat helpt je je meer ontspannen te voelen. Diep ademhalen stimuleert je parasympatisch zenuwstelsel, dat je hartslag vertraagt en de spieren ontspant door endorfines in de bloedbaan vrij te geven.

2) Denk aan het einddoel

Als je gestrest bent, is het gemakkelijk om in het moment te verdwalen. Je vergeet misschien dat er genoeg manieren zijn om een probleem te omzeilen of dat er uiteindelijk een eind aan de situatie zal komen. Probeer je niet te laten gaan over wat er al gebeurd is of wat er nog kan gebeuren, en concentreer je in plaats daarvan op hoeveel tijd je nog hebt.

3) Ga na of je reactie passend is voor de situatie

Je lichaam kan soms het gevoel hebben dat het aangevallen wordt, zelfs als dat niet zo is, dus ga bij jezelf na of je reactie mentaal passend is voor je begint uit te panikeren. Als iets echt een bedreiging vormt, blijf dan gerust kalm, maar als je gewoon extra-angstig bent over iets, haal even adem en herinner jezelf aan de feiten.

4) Vertraag de dingen

Als je je overweldigd of in paniek voelt, kan het helpen om de dingen lichamelijk te vertragen. Misschien heb je dit al gedaan door een paar keer diep adem te halen, maar zo niet, probeer dan eens met je voet te tikken, langzaam kauwgom te kauwen of even je ogen te sluiten om je geest en lichaam de kans te geven te ontspannen

5) Wees vriendelijk en geduldig met jezelf

Als je met dit soort stressoren te maken krijgt is het gemakkelijk om in zelfkritiek of medelijden te vervallen. Dit kan je je nog slechter laten voelen, waardoor je nog meer stress krijgt en het moeilijk wordt om met de situatie om te gaan. In plaats van jezelf te berispen of je tijd te verdoen met nadenken over wat anders had gekund, moet je begrip hebben voor jezelf en anderen – vooral als de dingen niet zo goed aflopen als je gehoopt had.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen