Als je wijn in groepen moet onderverdelen, dan is de kleur de makkelijkste manier om dat te doen. Wit, rood en rosé, veel meer opties heb je eigenlijk niet. Natuurlijk kun je binnen deze kleuren weer allerlei verschillen vinden, en is het te makkelijk om te stellen dat er maar drie soorten wijn zijn, veel te makkelijk. Een eerste indeling heb je echter wel te pakken, en een goede manier om je voorkeur uit te spreken ook. Want ook al kan het goed zijn dat je smaak wel heel wat verfijnder is dan alleen een favoriete kleur, een indicatie voor wat je lekker vindt geeft het vaak wel.

Wat zijn de verschillen eigenlijk?

De verschillen tussen witte, rode en rosé wijn zijn op het eerste gezicht behoorlijk duidelijk: het zit ‘m in de kleur. Maar dat is iets te kort door de bocht. Die kleur is er niet voor de sier bij gedaan, nee, die is ontstaan door het productieproces.

Iedere druif, zowel een blauwe als een witte, is van binnen min of meer kleurloos. Het vruchtvlees is vrijwel transparant. Daardoor kan er van blauwe druiven ook witte wijn gemaakt worden, kwestie van de most (waarin onder andere de schil zit) snel verwijderen. Om een rode of een rosé wijn te maken, moet je wel blauwe druiven gebruiken, anders krijg je nooit de kleur die je zoekt. Daar zit dus al een groot verschil met witte wijn, die ook van witte druiven gemaakt kan worden.

Over het algemeen kun je stellen dat hoe donkerder de wijn, des te intenser en rijker de smaak zal zijn. Ook dat heeft weer te maken met eerdergenoemde most. Deze geeft naast kleur ook veel smaak af. Hoe langer je deze bij het druivensap laat zitten, des te krachtiger de kleur en de smaak worden. Bij witte wijn is dit dus het minst, bij rosé al wat meer en bij rode wijn het meest, in een notendop althans.

Je smaak kan per seizoen verschillen

Bijna iedereen heeft wel een favoriete kleur wijn, al is die lang niet bij iedereen het hele jaar door hetzelfde. Ook al drink je over het algemeen een rijke, rode wijn, de kans is best aanwezig dat je in de zomer de voorkeur geeft aan wit. We kiezen op warme dagen nu eenmaal eerder voor frisse smaken en gekoelde dranken. 

Ook rose kopen doen we vooral in de warmere maanden van het jaar. Er zijn weinig mensen die deze wijn het hele jaar door als hun favoriet bestempelen, maar in de zomer drinkt juist een fruitig glas rosé heerlijk weg, tenslotte.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen